Introductory Project

The Life of a Room

Stromness is noticeably split into two sides, the main town position to the east and the ever-growing developments on the over side facing the west. Between each half a high school sits central at the peak of the unsheltered bay. The master plan introduces many new designs that will help improve Stromness immensely, particularly a sports centre, business hubs and affordable housing. These designs are predominantly situated along the shoreline to help create a visible connection between the two sides and to increase the amount of sheltered space within the town. All aspect of this proposal aims to renew the strong sense of community that is so apparent throughout the island of Orkney.

 

The bridge if a fundamental part of the whole master plan as it creates a direct link between both sides. Literally reconnecting the route to complete the community and providing a new direction of access round thru town. The main low road in Stromness connect to the bridge at the point where the old ferry terminal was located; on the west side the bridge join to the new road and provides access to the new ferry terminal and the proposed public sports sports centre. At each end the bridge meets a different functional space. This design aims to encourage and promote a safe, healthier method of transport and a direct route across to the other side of the town. It will also enable easy access for the exportation and importation of products and encourage the expansion and raise the tourist appeal of the island.

 

In order to accommodate for the continuous movement of boats through the bay one section of the bridge will open to create an entrance and help to control the flow of marine traffic. This mechanism will be one of the main focal points and will allow visitors and pedestrians to watch the boat pass through from the restaurant and the viewpoint on the walkway. Splitting diagonally the two raised halves will symbolise the sails of boats once opened and aesthetically will create a significantly stroking feature.

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

This Introductory two week project pairs this coupling of the everyday and the exploration of architectural qualities. The project is based on a Poem by Fernando Pessoa ‘2 rooms, A Restaurant and an Office’. In the poem Pessoa observes the everyday life of a man through the rooms he frequents. With careful contemplation of this poem we managed to bring these rooms to life in the form of architectural models.

 

Our project was to create a video with the title ‘A Day in the Life of a room’. We split into two groups each group choosing a room to base our video on. We built larger scale models of the rooms imagined from last year, and created a script focusing on the title. Both the groups chose the same ‘apartment’ room from the previous models however approached the project differently.

Video 1 by Antony Cheung, Claire Milnes, Daniel Mattioli, Dobromir Georgiev, Krassimir Banchev, Robert Coutts and Sophie Macaulay

Video 2 by Ifechukwu Okwuosa, Kirsty Douglas, Meghan Rasmussen, Melissa Bell, Neil Macalister, Ross Munro and Shehan Heguragamage

The Life of a Room

Introductory Project

The Life of a Room

Introductory Project