Daniel Mattioli       2020       

The Beacon Sports Complex

Stromness is noticeably split into two sides, the main town position to the east and the ever-growing developments on the over side facing the west. Between each half a high school sits central at the peak of the unsheltered bay. The master plan introduces many new designs that will help improve Stromness immensely, particularly a sports centre, business hubs and affordable housing. These designs are predominantly situated along the shoreline to help create a visible connection between the two sides and to increase the amount of sheltered space within the town. All aspect of this proposal aims to renew the strong sense of community that is so apparent throughout the island of Orkney.

 

The bridge if a fundamental part of the whole master plan as it creates a direct link between both sides. Literally reconnecting the route to complete the community and providing a new direction of access round thru town. The main low road in Stromness connect to the bridge at the point where the old ferry terminal was located; on the west side the bridge join to the new road and provides access to the new ferry terminal and the proposed public sports sports centre. At each end the bridge meets a different functional space. This design aims to encourage and promote a safe, healthier method of transport and a direct route across to the other side of the town. It will also enable easy access for the exportation and importation of products and encourage the expansion and raise the tourist appeal of the island.

 

In order to accommodate for the continuous movement of boats through the bay one section of the bridge will open to create an entrance and help to control the flow of marine traffic. This mechanism will be one of the main focal points and will allow visitors and pedestrians to watch the boat pass through from the restaurant and the viewpoint on the walkway. Splitting diagonally the two raised halves will symbolise the sails of boats once opened and aesthetically will create a significantly stroking feature.

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

The thesis project saw me looking back at the work produced over my master’s period. I have always been interested in sports and lighting conditions both indoor and outdoor and how lighting is a very important factor for our well-being and productivity within the built environment.

The initial idea was to go back on the project from the first semester and work exclusively on the sport hall, studying the lighting conditions of the work I had produced and through a meticulous study of the ideal conditions for a sport hall, try to redesign the space accordingly to my findings.

I studied the different areas of the sport hall (roof, walls and floor) and the importance of each one of them to the lighting conditions of a space, in terms of surface reflectance for each part and what the ideal surface colour is for a sport hall.

The findings pointed out that the roof and its surface colour are the most important part of the sport hall for reflecting daylight around the whole area of the space.

Walls have also an important contribution to the reflectance of light around the space, which is why my new design kept the previous polycarbonate curtain wall which wraps around the sport hall and allows for plenty of light to be allowed into the hall.

Beacon Sports Complex

Daniel Mattioli       2020       

The Beacon Sports Complex

Daniel Mattioli       2020