Kirsty Douglas       2020       

Village Colour Study

Stromness is noticeably split into two sides, the main town position to the east and the ever-growing developments on the over side facing the west. Between each half a high school sits central at the peak of the unsheltered bay. The master plan introduces many new designs that will help improve Stromness immensely, particularly a sports centre, business hubs and affordable housing. These designs are predominantly situated along the shoreline to help create a visible connection between the two sides and to increase the amount of sheltered space within the town. All aspect of this proposal aims to renew the strong sense of community that is so apparent throughout the island of Orkney.

 

The bridge if a fundamental part of the whole master plan as it creates a direct link between both sides. Literally reconnecting the route to complete the community and providing a new direction of access round thru town. The main low road in Stromness connect to the bridge at the point where the old ferry terminal was located; on the west side the bridge join to the new road and provides access to the new ferry terminal and the proposed public sports sports centre. At each end the bridge meets a different functional space. This design aims to encourage and promote a safe, healthier method of transport and a direct route across to the other side of the town. It will also enable easy access for the exportation and importation of products and encourage the expansion and raise the tourist appeal of the island.

 

In order to accommodate for the continuous movement of boats through the bay one section of the bridge will open to create an entrance and help to control the flow of marine traffic. This mechanism will be one of the main focal points and will allow visitors and pedestrians to watch the boat pass through from the restaurant and the viewpoint on the walkway. Splitting diagonally the two raised halves will symbolise the sails of boats once opened and aesthetically will create a significantly stroking feature.

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Reflecting on my project which creates housing for our masterplan for Kirkwall, I wanted to explore how I can change the feeling of the spaces through the use of colour, and how I can create a sense of identity to the site.

I chose to explore colour as I felt l like it was an inexpensive way of creating change in the site and can achieve a big impact on the user. Looking at the visuals created last semester I wanted to test what impact is created on the site when using different colours. Thinking about how colour can be applied by looking at other designers using colour and also thinking about the theory behind colour.

Through this research and exploration set out to test a few elements of colour, such as colour and emotion, colour and light and the use of colour in architecture. I created a series of renders of my site to explore colour and what effects are created and reflect upon this to establish what is effective in giving the site a sense of identity for the residents.

Having undertaken the research and explorations into colour and architecture it was clear that colour could be used as an inexpensive way to transform architectural projects.

However as with any research there are still many factors that could be explored and researched. I initially created a diagram to map out possible ideas of exploration however due to technology and time constraints I was not able to carry out all of these. Some of these were also disregarded as they potentially wouldn't have shown any more than the explorations already undertaken.

Village Colour Study

Kirsty Douglas       2020       

Village Colour Study

Kirsty Douglas       2020