Kirsty Douglas       2020       

Pickaquoy Village

Stromness is noticeably split into two sides, the main town position to the east and the ever-growing developments on the over side facing the west. Between each half a high school sits central at the peak of the unsheltered bay. The master plan introduces many new designs that will help improve Stromness immensely, particularly a sports centre, business hubs and affordable housing. These designs are predominantly situated along the shoreline to help create a visible connection between the two sides and to increase the amount of sheltered space within the town. All aspect of this proposal aims to renew the strong sense of community that is so apparent throughout the island of Orkney.

 

The bridge if a fundamental part of the whole master plan as it creates a direct link between both sides. Literally reconnecting the route to complete the community and providing a new direction of access round thru town. The main low road in Stromness connect to the bridge at the point where the old ferry terminal was located; on the west side the bridge join to the new road and provides access to the new ferry terminal and the proposed public sports sports centre. At each end the bridge meets a different functional space. This design aims to encourage and promote a safe, healthier method of transport and a direct route across to the other side of the town. It will also enable easy access for the exportation and importation of products and encourage the expansion and raise the tourist appeal of the island.

 

In order to accommodate for the continuous movement of boats through the bay one section of the bridge will open to create an entrance and help to control the flow of marine traffic. This mechanism will be one of the main focal points and will allow visitors and pedestrians to watch the boat pass through from the restaurant and the viewpoint on the walkway. Splitting diagonally the two raised halves will symbolise the sails of boats once opened and aesthetically will create a significantly stroking feature.

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

The project is located along the edge of the Peedie Sea in Kirkwall. Peedie is the Orkney word for small so it literally means ‘small sea’. The peedie sea was formed when a shingle bank known as a ‘Ayre’ was formed in front of a small bay, the ayre now has the Ayre Road running along the top of it. The Circular part to the Peedie Sea was built in the 1970s to be used as a boating lake. The model yacht club still holds races on the boating pond today and the perimeter path is popular with local walkers and runners.

 

The project works towards the manifesto of the masterplan of sustaining the island community and providing growth by creating a mixed typology of affordable housing for the main town of Kirkwall. The project aims to create housing in Kirkwall ranging from 1-bedroom apartments to family town houses. Along with providing growth for the town, this project will also create a vital link through the masterplan creating a new route from the town of Kirkwall to the new developments of the masterplan.

The project provides housing for all demographics to ensure that an inclusive community can be created. The project is designed in a way that is a walkable and discourages the use of cars moving into a greener future. By creating a walkable urban environment this will encourage active-ageing ensuring facilities and amenities are within a close proximity to residents homes.  The project has a focus on reducing climate change by making use of renewable energy both on and offsite with Orkney being advanced in this area.

Pickaquoy Village

Kirsty Douglas       2020       

Pickaquoy Village

Kirsty Douglas       2020