Ross Munro       2020       

The Peedie Sea Landscape

Stromness is noticeably split into two sides, the main town position to the east and the ever-growing developments on the over side facing the west. Between each half a high school sits central at the peak of the unsheltered bay. The master plan introduces many new designs that will help improve Stromness immensely, particularly a sports centre, business hubs and affordable housing. These designs are predominantly situated along the shoreline to help create a visible connection between the two sides and to increase the amount of sheltered space within the town. All aspect of this proposal aims to renew the strong sense of community that is so apparent throughout the island of Orkney.

 

The bridge if a fundamental part of the whole master plan as it creates a direct link between both sides. Literally reconnecting the route to complete the community and providing a new direction of access round thru town. The main low road in Stromness connect to the bridge at the point where the old ferry terminal was located; on the west side the bridge join to the new road and provides access to the new ferry terminal and the proposed public sports sports centre. At each end the bridge meets a different functional space. This design aims to encourage and promote a safe, healthier method of transport and a direct route across to the other side of the town. It will also enable easy access for the exportation and importation of products and encourage the expansion and raise the tourist appeal of the island.

 

In order to accommodate for the continuous movement of boats through the bay one section of the bridge will open to create an entrance and help to control the flow of marine traffic. This mechanism will be one of the main focal points and will allow visitors and pedestrians to watch the boat pass through from the restaurant and the viewpoint on the walkway. Splitting diagonally the two raised halves will symbolise the sails of boats once opened and aesthetically will create a significantly stroking feature.

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

This project sought to develop the landscape of the masterplan produced in stage five, providing a link between the buildings created that surround the Peddie sea. This proposal suggests that this could be achieved by developing the space that links the two sides of the masterplan and addressing the water’s edge, which remained undeveloped. The design for this landscape intervention aimed to operate on several levels: to enhance the setting for the proposed buildings and the user experience for both visitors and residents of Kirkwall; to act as a barometer of the changes in sea level, acting as a reminder to the Arctic Council of its purpose; and to explore and demonstrate the nature and effects of water through a series of landscape interventions, to create an enjoyable and stimulating user experience.

The proposal attempts to achieve these aims by setting the datum of the land around the Peddie sea that comprises our masterplan at a datum of 4m above sea level and creating a system of winding paths that connect the proposed buildings. In the negative space between these paths, are terraced landscapes which step down to a series of seawater pools which will fill and overflow as the sea level rises.  Should the sea levels continue to rise, the landscape will gradually be consumed with the rising water, with each terrace acting as a measurement of the change. I addition I have implemented a series of interventions which demonstrate the nature of water through its relationship with light, as vapour, the process of evaporation and its ability to cultivate life.

The Peedie Sea Landscape

Ross Munro        2020       

The Peedie Sea Landscape

Ross Munro         2020