Antony Cheung          2020

Dance Studio on the Waterfront

Stromness is noticeably split into two sides, the main town position to the east and the ever-growing developments on the over side facing the west. Between each half a high school sits central at the peak of the unsheltered bay. The master plan introduces many new designs that will help improve Stromness immensely, particularly a sports centre, business hubs and affordable housing. These designs are predominantly situated along the shoreline to help create a visible connection between the two sides and to increase the amount of sheltered space within the town. All aspect of this proposal aims to renew the strong sense of community that is so apparent throughout the island of Orkney.

 

The bridge if a fundamental part of the whole master plan as it creates a direct link between both sides. Literally reconnecting the route to complete the community and providing a new direction of access round thru town. The main low road in Stromness connect to the bridge at the point where the old ferry terminal was located; on the west side the bridge join to the new road and provides access to the new ferry terminal and the proposed public sports sports centre. At each end the bridge meets a different functional space. This design aims to encourage and promote a safe, healthier method of transport and a direct route across to the other side of the town. It will also enable easy access for the exportation and importation of products and encourage the expansion and raise the tourist appeal of the island.

 

In order to accommodate for the continuous movement of boats through the bay one section of the bridge will open to create an entrance and help to control the flow of marine traffic. This mechanism will be one of the main focal points and will allow visitors and pedestrians to watch the boat pass through from the restaurant and the viewpoint on the walkway. Splitting diagonally the two raised halves will symbolise the sails of boats once opened and aesthetically will create a significantly stroking feature.

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

The project aim is to design a dance studio, providing the waterfront with an educational function for the local community. We want to attempt to create a new sense of the belonging for the youth of Orkney helping the local community grow and sustain itself during the current era of greying, ageing populations throughout the UK. Currently Orkney is lacking in facilities which this learning centre could provide, offering courses for students who are keen on learning dance. The site, which is located on the junction of the bridge and the pedestrian, in front of the water, close to the main housing areas, is a highly accessible location. This is convenient for parents bringing their children to the school. The centre could also, ideally be another performance venue for the local art companies which suffer from lack of proper place for rehearsal. An advantage of the site is sitting alongside the waterfront granting the people inside the building easy access to the potentially scenic Peedie sea to enjoy the fresh air in good weather. A cafe would add to the vibrant hospitality present throughout the town of Kirkwall and provide a place of respite before or after activities within the main complex.

Dance Studio on the Waterfront

Antony Cheung          2020

Dance Studio on the Waterfront

Antony Cheung          2020