Okwuosa Ifechukwu          2020

Daylight Study

Stromness is noticeably split into two sides, the main town position to the east and the ever-growing developments on the over side facing the west. Between each half a high school sits central at the peak of the unsheltered bay. The master plan introduces many new designs that will help improve Stromness immensely, particularly a sports centre, business hubs and affordable housing. These designs are predominantly situated along the shoreline to help create a visible connection between the two sides and to increase the amount of sheltered space within the town. All aspect of this proposal aims to renew the strong sense of community that is so apparent throughout the island of Orkney.

 

The bridge if a fundamental part of the whole master plan as it creates a direct link between both sides. Literally reconnecting the route to complete the community and providing a new direction of access round thru town. The main low road in Stromness connect to the bridge at the point where the old ferry terminal was located; on the west side the bridge join to the new road and provides access to the new ferry terminal and the proposed public sports sports centre. At each end the bridge meets a different functional space. This design aims to encourage and promote a safe, healthier method of transport and a direct route across to the other side of the town. It will also enable easy access for the exportation and importation of products and encourage the expansion and raise the tourist appeal of the island.

 

In order to accommodate for the continuous movement of boats through the bay one section of the bridge will open to create an entrance and help to control the flow of marine traffic. This mechanism will be one of the main focal points and will allow visitors and pedestrians to watch the boat pass through from the restaurant and the viewpoint on the walkway. Splitting diagonally the two raised halves will symbolise the sails of boats once opened and aesthetically will create a significantly stroking feature.

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

Krasmir Banchev         2020       

The proposed community centre is designed to allow the community take part in caring for the elderly, thus making the seniors day care a vital space that should be intentionally designed. The senior’s day care is located on the far right of the south wing and shares a courtyard with the café on the opposite side. Located on the far left of the south wing, the children and senior’s day care share a reception area to encourage migration and social interactions between them.

Research was carried out on the effects and manipulation of natural light in Nordic regions where southern light is not in abundance. This involved revisions on the location and size openings, surface angles and positions within the space. The following images were created based on the results and redesign of accurate lighting stimulations of the day care at specified hours of the four seasonal months.

Daylight Study

Okwuosa Ifechukwu          2020     

Daylight Study

Okwuosa Ifechukwu          2020